Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mesélőink nyomában-2012.január.24

2012.02.01

   --Mesélő falu - méltatlanul elfeledett mesemondók nyomában Csíkszentdomokoson

A Székelyföld folyóirat 2011-es 3. számában jelent meg Péter  László irodalomtörténész A legkiválóbb székely mesemondó című tanulmánya, amely a méltatlanul elfeledett csíkszentdomokosi mesemondó, Albert András alakját idézi fel. 'Benedek Elek a legnagyobb magyar meseíró; ám akinek méltatlanul elfeledett alakját föl akarom idézni, és kiválóságát főként szülőföldje, a székelység, de általában a magyarság tudatába be szeretném plántálni, a Kárpát-medence eddig megismert népi mesemondó-egyéniségeinek legkiválóbbika, Albert András.' - olvashatjuk Péter László tollából. Albert András és tizenhét további csíkszentdomokosi mesemondó gazdag népmesekincse máig kiadatlan, kéziratban maradt az utókorra, Belatini Braun Olga budapesti néprajzkutatónak köszönhetően, aki a negyvenes évek elején több ízben is gyűjtött Domokoson.
Albert András Csíkszentdomokoson élt a múlt század elején. Az a kevés emlék, ami róla fennmaradt, afféle 'népi polihisztort' sejtet: A lakodalmi gazdaként is tevékenykedő parasztember többek között jóslással, festészettel, sőt, repülőalkalmatosság készítésével is foglalkozott – de népi mesemondóként alkotott igazán maradandót.
A Csíkszentdomokosi Községi Könyvtár könyvtárosa, Sándor Edit tavaly tavasszal figyelt fel Péter László irodalomtörténész tanulmányára. Ennek nyomán indult el az a renedezvénysorozat, amelynek célja Albert András és a többi népi mesemondó hagyatékát a szülőfaluban és a szélesebb közönséggel is megismertetni. Terveinek megvalósításához Sándor Edit Lázár Csillától, a Soros Alapítvány csíkszeredai munkatársától is segítségét kapott. Tavaly ősszel a Csíkszentdomokosi Községi Könyvtár sikeresen pályázott az IREX Alapítványnak a romániai közkönyvtárak számára kiírt pályázatán, így elindíthatták A mesélő falu elnevezésű projektet. Az idén márciusig tartó program során Sándor Edit könyvtáros és Gáll Ida tanítónő megszerezték Albert András 17 meséjét, ezeket feldolgozták, majd egy ideiglenes honlapra fel is töltötték, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé tegyék (http://www.meselofalu.eoldal.hu/).
Mesemondó és meseillusztráló versenyt szerveztek iskolásoknak, nagyobb diákok bevonásával pedig gyűjtőmunkába kezdtek, hogy felkutassák a mesemondók ma még fellelhető nyomait a faluban. Ugyanakkor helyi tanítónők készülnek néhány mese dramatizálásával, Gáll Ida pedig kiadásra előkészíti Albert András kéziratban fennmaradt regényes önéletírását.
Ennek a programnak a keretében került sor 2012. január 24-én egy beszélgetésre a Márton Áron Általános Iskolában Csíkszentdomokoson, amelyen vendégül látták Hermann Zoltán budapesti irodalomtörténészt, mesekutatót, valamint Dr. Balázs Lajos néprajzkutatót. Sándor Edit ismertette a programsorozat eddig lezajlott tevékenységét, Hermann Zoltán érdekes részleteket árult el a helyi hallgatóságnak erről a máig rejtett mesekincsről.
A teljes csíkszentdomokosi meseanyag kiadását jövőre tervezik a Balassi Kiadónál, Hermann Zoltán, Benedek Katalin és Gulyás Judit néprajzkutatók gondozásában. Balázs Lajos, a csíkszentdomokosi szokásvilág és paraszti kultúra szakavatott kutatója  arról beszélt, hogy mennyire korszerű  feladat feltárni a lokális értékeket, amelyek kultúránk egyetemességét bizonyítják.
Forrás: http://www.szekelyhon.ro/olvasoink-kuldtek/a-alegkivalobb-nepi-mesemondoa
http://www.szekelyhon.ro/magazin/csikszentdomokos-a-meselo-falu
http://www.meselofalu.eoldal.hu/cikkek/esemenyek--rendezvenyek/emlekezes-a-meltatlanul-elfeledett-csiki-mesemondokra.html

 

Forrás: ReMeK-e-hírlevél

VII. évf., 2012/2. szám                               ISSN: 1842-7448

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.