Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Székely mesemondóink hagyatéka

2012.03.14

 A múlt század elején,  Csíkszentdomokoson élt jeles mesemondó, Albert András emlékét idéztük a „Mesélő falu” program során . A Községi Könyvtár és a Márton Áron Általános Iskola partnerségének köszönhetően, októbertől különleges rendezvényekben volt részük a csíkszentdomokosi gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A  gyerekek számára mesevetélkedőt szerveztünk,  melyet meseillusztráció követett , majd a  díjazás.

A mesemondók  köréből I. díjat  Karda Sára (V.C) és  Veress Bíborka (IV.C) érdemelt, II.díjat  Markaly Szilárd (V.A) és Székely Edvin , III. díjat Biró Mátyás (II.A).

A legszebb meseillusztrációk szerzői A hétlábú paripa, A három bolond és a Kilenc tyúk meg a kakas című mesékből ihletődtek.

A kisiskolások csoportjai, a II.A, II.B, III.B, IV.A, IV.C osztályok, a pedagógusok által dramatizált meséket  mutatták be a kultúrotthon színpadán. A nagyszerű díszlet, az eredeti előadásmód tette nagyon sikeressé a kis előadók mesejátékát.  

A nagyobb diákok a kisfilmek készítésében jeleskedtek, új adatokat gyűjtöttek   Albert András családtagjaitól, rokonaitól , meg azoktól az idős emberektől, akik személyesen ismerték, vagy hallottak a nagyszerű mesemondóról és a többi 16-ról. Úgyanis Csíkszentdomokosnak 17 nagyszerű mesemondója volt az 1900-as években.  

Diasorozatot készítettek a legkedveltebb mesékről az V.  és VI. osztályos tanulók, összesen 17-et , Kosza Arnold pedig animációs kisfilmet készített „A kilenc tyúk meg a kakas” című meséről.

A felnőtt korosztály, a Dr.Hermann Zoltán budapesti irodalomtörténésszel való találkozás során  vett tudomást arról,  hogy az 1943-ban, Belatini Braun Olga által gyűjtött csíkszentdomokosi mesemondók  hagyatékának teljes anyagát kiadásra tervezik.

(Albert András 50 mese, Mákszem György 4 mese, Sinka Ferenc 6 mese, Guzrán József 2 mese, Kosz Márton 2 mese, Kovács Albert 6 mese, Máté János 1 mese, Péter Ignácné 5 mese, Péter Lajos 1 mese, Péter Mihály 5 mese, Sally András 1 mese, Sándor Márton 10 mese,Szakács András 6 mese, Székely Antal 1 mese, Székely Áron 1 mese, Zsók János 4 mese)

Albert András  önéletrajza hazai kiadásban  fog megjelenni, nagyszerű korképet nyújt majd az olvasó számára a faluközösség múltjáról.

A folyamatos   kutatómunkánkról, rendezvényeinkről  a www.meselofalu.ro oldalon olvashat a kedves érdeklődő,( ez  az oldal még építés alatt áll, így teljesebb képet kaphat mindarról, ami az öt hónap folyamán történt a www.meselofalu.eoldal.hu oldalon), melyet a bukaresti IREX könyvtári alapítvány  és a helyi tanács támogat.

Köszönjük a közösség támogatását, munkatársaink hatékony munkáját.

Gáll Ida , tanítónő.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.